Vakantiehuis kopen in Nederland? Dan is het raadzaam u goed te oriënteren en helder te hebben wat uw wensen en eisen zijn. Het is dan ook raadzaam een vakantiehuismakelaar te raadplegen en bij hem of haar uw wensen neer te leggen. Uiteraard kunt u zelf ook op onderzoek uitgaan naar het aanbod van vakantiehuizen in Nederland. In dit artikel zullen wij u toelichten welke websites het meest bruikbaar zijn voor u zoektocht naar de vakantiewoning die bij u past. Daarna zullen wij enkele vragen opsommen waarmee u bij uzelf ten rade kunt gaan om helder te krijgen wat u eigenlijk zoekt in een vakantiehuis. Want doet u het puur voor het rendement? Of wilt u af en toe toch gebruik kunnen maken van het vakantiehuis? En welke locatie in Nederland is het meest geschikt? Deze en andere vragen vindt u onderaan het artikel, ook kunt u middels een downloadknop de vragenlijst downloaden.

Het Nederlands aanbod in vakantiehuizen

Nederland kent zo’n 1.500 terreinen voor vakantiehuisjes. Dit zorgt er mede voor dat er een groot aanbod aan vakantiewoningen is. Hieronder hebben wij de meest bekend websites weergegeven die u kunt aanhalen om uw vakantiehuis te vinden.

  1. Funda recreatie. Vrijwel iedere woningbezitter in Nederland is wel bekend met Funda. De recreatie pagina daarentegen is bij lang niet iedereen bekend. Momenteel staan er 3.213 vakantiehuizen te koop op de website, genoeg keuze dus. Van deze dikke 3.000 is er maximaal één hét vakantiehuis waar u naar op zoek bent. Om snel tot deze woning te komen kunt u in de linkerbalk op de website gebruik maken van het filter. Hier kunt u filteren op basis van prijs, locatie en type woning.
  2. Jaap.nl . Jaap.nl is een website die het aanbod van allerlei andere woningaanbieders verzameld en op 1 website toont. Hierdoor wordt de keuze groter, maar het nadeel van de website is het gemis van een specifieke pagina voor vakantiehuizen.
  3. Huislijn.nl. Huislijn daarentegen heeft net zoals Funda een speciale omgeving waar het aanbod van de vakantiehuizen die te koop staan in Nederland wordt gepresenteerd.

U zoekt een vakantiehuis in Nederland; en nu? (vragenlijst)

  1. Zoekt u een vakantiehuis voor het rendement, eigen gebruik of een combinatie hiervan? Wanneer u voor de combinatie gaat dan vallen de meeste vakantiehuizen waar vast rendement bij wordt aangeboden af. Bij de meeste vakantiehuizen die met vast rendement worden aangeboden wordt slechts +- twee weken eigen gebruik toegelaten en dan enkel buiten het hoofdseizoen om.
  2. Indien u het vakantiehuis deels voor eigen gebruik aanwend, wat vindt u dan belangrijk? Als u rust zoekt is het niet aan te raden om op een druk vakantiepark gericht op families met kinderen een vakantiehuis te kopen. Het is belangrijk om na te gaan welke faciliteiten u wenst; Wilt u een subtropisch zwembad op het park of vindt u het vooral belangrijk dat er mooie wandelroutes in de omgeving zijn.
  3. Indien u een vakantiepark in gedachten heeft is het ook belangrijk om na te denken over de plek van het huis op het park. Ook als u een vakantiehuis enkel koopt voor het rendement is dit belangrijk, omdat een toekomstige koper van uw woning mogelijk eigen gebruik wel belangrijk vindt. Een goede ligging bevorderd dus de eventuele toekomstige verkoop van uw vakantiehuis. Populaire liggingen zijn: aan het water, dicht bij de centrumvoorzieningen, randliggingen en vakantiehuizen met weinig inkijk van buren.
  4. Nieuwbouw of bestaande bouw? Nieuwbouw vakantiehuizen hebben als voordeel dat ze volledig voldoen aan de huidige standaarden. Het nadeel is dat het niet met zekerheid is te stellen hoe het park zal renderen. Het grootste voordeel van bestaande bouw is dat u direct verhuuropbrengsten zult ontvangen zodra u de woning heeft gekocht. Nadeel zijn mogelijke renovatie of restyling kosten die eraan zitten te komen en de steeds strenger worden eisen omtrent duurzaamheid waar nieuwbouw woningen vaak al aan voldoen. Denk hierbij aan isolatiewaardes, materiaalkeuze en gasloos bouwen.
Klik op de knop hieronder om deze vragen te downloaden. 

Extra: Bekijk hieronder een korte video van een vakantiehuis bezitter in Nederland en zijn ervaringen