Vakantiehuis makelaar, het klinkt makkelijk. In plaats van huizen verkopen ze gewoon vakantiehuizen. Toch is het niet zo simpel als men vaak denkt. Dit komt doordat het gehele product complex is vanwege de meerdere contracten die van toepassing zijn bij het kopen van een vakantiehuis. Contracten zoals een beheerovereenkomst tussen de vakantiehuis eigenaren en het parkbeheer, maar ook de verhuursamenwerkingsovereenkomst tussen het parkbeheer en een verhuurorganisatie en hier houdt het nog niet op. En zelfs als u één park en haar structuur door en door kent, dan nog kent u niet alle parkstructuren. Vrijwel ieder park is anders. Op het ene park zijn de vakantiehuis eigenaren verenigd binnen een Vereniging van Verhurende Eigenaren en op het andere park is er sprake van een exploitatie BV waar u als certificaathouder inspraak in heeft. Het is daarom belangrijk om een goede overweging te maken wie u kiest als u uw vakantiehuis te koop wenst te zetten, maar ook als u een vakantiehuis wilt kopen. Hieronder hebben wij twee punten beschreven die u wellicht kunnen helpen om de keuze te maken.

1. Een vakantiehuis makelaar is altijd een makelaar, maar een makelaar is niet altijd een vakantiehuis makelaar

Zoals hierboven beschreven is het product vakantiehuis complexer dan het product koopwoning. Een ‘reguliere’ makelaar heeft hier vaak dan ook geen ervaring mee en hierdoor kunt u voor vervelende verrassingen komen te staan. Naast het feit dat er meerder contracten en kettingbedingen spelen bij vakantiehuizen en recreatieparken nog andere belangrijke zaken. Zo is een vakantiepark altijd in ontwikkeling. Wanneer een park net gebouwd is zal het niet gauw iets moeten vervangen. Maar stelt u voor dat het zwembad op het vakantiepark waar u een vakantiehuis wilt kopen toe is aan vervanging.

Voorbeeld: Het is april 2019 en u wilt een vakantiehuis kopen op recreatiepark X. Op park X is een zwembad aanwezig. Het zwembad is aan vervanging toe en zal in 2020 onder handen worden genomen. Het opgebouwde onderhoudsfonds (als het fonds er al is) is niet toereikend genoeg om de renovatie te bekostigen. De kosten zijn beraamd op € 200.000,– en het park kent 100 woningen. Iedere eigenaar zal in 2020 € 2.000,– moeten bijdragen om de renovatie te betalen. De makelaar die u heeft gekozen is hier echter niet van op de hoogte en leest daarnaast ook niet de notulen van het park. Uiteindelijk gaat u over tot aankoop van de woning. Inmiddels is het januari 2020 en komt het park met de aankondiging dat het tijd is dat iedere eigenaar een dotatie doet van € 2.000,–. Aangezien u de nieuwe eigenaar bent en de kosten zich pas voortdoen in de periode dat u eigenaar bent, zal het park deze nota bij u neerleggen.

Uiteraard is het geen wet van meden en perzen dat een makelaar die doorgaans enkel koopwoningen verkoopt geen kennis heeft van vakantiehuizen. Het enige dat wij u willen meegeven is dat het zeer aan te raden is om te kiezen voor een partij die ervaring heeft met de verkoop van vakantiehuis alvorens u uw vakantiehuis te koop zet.

2. Een vakantiehuis makelaar heeft een netwerk van geïnteresseerden

De doelgroep voor koopwoningen en de doelgroep voor vakantiehuizen zijn twee totaal verschillende doelgroepen. Wie een vakantiehuis wilt kopen zal eerder contact opnemen met een makelaar waarvan het gehele aanbod bestaat uit vakantiewoning dan een makelaar die voornamelijk koopwoningen verkoopt en toevallig een vakantiehuis te koop heeft. Daarnaast willen investeerders investeren. En omdat vakantiehuis makelaars vaak contact hebben met investeerders vinden zij meestal sneller een kopende partij voor een woning dan reguliere makelaars.